Skip links

Čustvena bolečina največkrat ne izvira iz tega časa in prostora

Danes s teboj delim delček vsebine iz moje spletne delavnice energijske psihologije, skozi katero ozavestiš, kje se nahajajo tvoje glavne energijske blokade, od kje izvirajo in, kako jih lahko zavestno odpraviš.

Energijske blokade, ki nastanejo zaradi čustvenih travm, največkrat že v zgodnjem otroštvu, imenujemo tudi bolečinska jedra. Bolečinska jedra mirujejo v našem energijskem sistemu, dokler ponovno ne pridemo v situacijo, ki nam vzbudi podobne občutke, kot smo jih doživeli ob nastanku travme.

V primeru, da pridemo v podobno situacijo, ki nam sproži podobne občutke, se naše bolečinsko jedro aktivira. S tem, ko se bolečinsko jedro aktivira, imamo priložnost ozavestiti in integritati čustveno travmo ter odpraviti energijsko blokado, ki je nastala ob prvotnem travmatičnem dogodkem.

Vendar pa v takšnih primerih redko usmerimo pozornost nase, da bi ozavestili bolečinsko jedro, temveč se nam avtomatično sprožijo obrambni mehanizmi, ter namesto, da bi se povprašali o svoji čustveni reakciji, s prstom pokažemo na človeka ali situacijo, ki je bolečinsko jedro aktivirala.

V naši človeški naravi je namreč, da se želimo zaščititi pred bolečino. Vendar pa s tem, ko se ne soočimo z nepredelanimi travmami in čustvenim nabojom, ki jih spremlja, le še bolj krepimo bolečinsko jedro in utrjujemo nezavedne vzorce odzivanja na situacije, ki ga aktivirajo.

Pogosto pravzaprav nezavedno iščemo in s svojo vibracijo privlačimo situacije ali ljudi v svoje življenje, ki spominjajo na travmatične dogodke ter osebe v odnosu do katerih je prišlo do prvotnega nastanka čustvene travme, ker si podzavestno želimo ozavestiti in sprostiti čustveni naboj, ki je ostal ujet v času in prostoru in ga tako integrirati v svojo zavest.

Nepredelano čustveno travmo lahko namreč predelamo samo tako, da podoživimo čustveni naboj, ki jo spremlja. Seveda je integracija čustvene travme in s tem odprava energijske blokade mogoča le, v kolikor se zavedamo svojih čustvenih reakcij in smo pripravljeni prevzeti odgovornost za njih, ko pride do sitacij, v katerih se nam sprožijo (ter posledično spremeniti svoj odziv na situacijo).

V nasprotnem primeru, se vedno znova soočamo z istimi situacijami in podoživljamo vedno iste travmatične izkušnje, brez, da bi se zavedali, da smo pravzaprav sami tisti, ki jih vedno znova izbiramo oz. ustvarjamo.
Situacija, ki jo trenutno izkušamo na družbeni ravni je katalizator za naš osebni in duhovni razvoj, ker pritiska na naše najglobje strahove, s tem pa tudi aktivira bolečinska jedra, ki so povezana z njimi.

Čeprav ni lahko, pa je to obodbje izjemna priložnost za vse nas, da pogledamo globje v vase in se soočimo s tistimi deli nas, ki smo jih vztrajno skrivali pred seboj in jih kompenzirali na vse mogoče načine, ki so nam bili prej voljo.

Več o moji spletni delavnici energijske psihologije, ki ti bo v temu obodbju v pomoč pri ozaveščanju in odpravljanju čustvenih blokad, si preberi tukaj.